Python Değişken Tanımlama

Bir önceki yazılarımda, Python‘dan genel olarak bahsetmiş, kurulumunu size adım adım anlatmıştım. Bu kadar teorik bilgi ve formalite ayarlardan sonra Python derslerine başlamak istiyorum. Bu yazı dizimde anlatacağım uygulamalı örnekleri, sizler kendi bilgisayarınızda denemek istiyorsanız, daha önce burada anlattığım şekilde sanal bir ortam kurmanızı tavsiye ederim. Geliştirme ortamı olarak, Anaconda Navigator‘a girip, orada kurduğunuz sanal ortamı seçtikten sonra, canınızın çektiğini sanal ortamınıza indirip, örnekleri kendi bilgisayarınızda deneyebilirsiniz. Jupyter Notebook, Spyder, PyCharm, VS Code gibi geliştirme ortamları şu an kendi bilgisayarımda Anaconda Navigator arayüzünde görünüyor. Ben uygulamalarımı Jupyter Notebook veya Spyder üzerinden yapacağım.

Gelelim ilk dersin konusuna. İngilizce variable olarak da geçen, değişkenleri tanımlamaya. Değişken nedir diye kısaca tanımlayacak olursak, Değişkenler sizin herhangi bir değere atadığınız ve içinde çalıştığınız skript/proje boyunca çağıracağınız isimlerdir.

Python‘da değişkenleri tanımlarken bazı kuralları bilmemiz gerekiyor. Bunlar;

1- Değişkenleri tanımlarken izin verilen karakterler;

  • Alfabe harfleri (Büyük veya küçük harf)
  • Rakamlar : 0‘dan 9‘a kadar
  • Alt tire sembolü : _
location = "İstanbul" # Değişken ismi için uygun
location_2 = "Bursa" # Değişken ismi için uygun

2- Değişkenlerimizi rakamlar ile başlatmamalıyız.

123toplam = 465 # Değişken ismi için uygun değil, onun yerine
toplam123 = 465

Not: Değişkenleri tanımlarken harf olarak ingilizce harfleri kullanmak her zaman işimize yarayacaktır. Özellikle, farklı dillerin default olarak kullanıldığı kişilerin bilgisayarında kodumuzun düzgün gözükmesini istiyorsak, dillere özgü farklı karakterleri kullanmamak daha iyi olur. Örnek olarak Almanca umlaut a harfi, dili ingilizce olan bir bilgisayarda farklı gözükebilir.

änderung = "irgendein Name" # Değişken ismi için uygun değil, onun yerine
aenderung = "irgendein Name" 

3 – İlk maddedeki durumlar dışında, değişken tanımlamada özel karakterler kullanmak bize sıkıntı çıkarabilir. Örnek olarak, dolar işaretini değişkenimizin isminde kullanmamalıyız.

cash = 10 # Değişken ismi için uygun
ca$h = 20 # Değişken ismi için uygun değil

4 – Python‘da değişkenler büyük/küçük harf duyarlıdır. İçerik olarak aynı değişkeni yazsak bile, eğer değişkenler büyük ve küçük harf olarak yazıldaysa, değişkenimizi çalıştırdığımızda farklı değerler alırız.

toplam = 10
TOPLAM = 99
print(toplam) # 10 değerini verir
print(TOPLAM) # 99 değerini verir

5 – Değişkenlerimizi isimlendirirken, Python‘da default olarak kullanılan Reserved Words‘leri kullanmamalıyız. Nedir bu Reserved Words‘ler derseniz:

True, False, None

and, or, not, is

if, elif, else

while, for, break, continue, return, in, yield

try, except, finally, raise, assert

import, from, as,class, def, pass, global, nonlocal, lambda, del, with

Not: Aklıma gelmişken, Python dosyalarını print, input gibi default isimlerle kaydetmemeniz tavsiye edilir. Ya da Python dosyalarına herhangi bir library ismi verdiğinizde ve kodunuzu çalıştırmak istediğinizde hata alabilirsiniz. ( base64.py gibi bir dosya isimlendirmesi içindeki kodların çalışmasını engeller)

Reserved Words‘leri geliştirme ortamında şu kod ile yazdırabilirsiniz.

import keyword

print(keyword.kwlist)

7 – Python‘da değişken isimlendirirken herhangi bir uzunluk limiti yoktur. Ama çok da uzun olmaması tavsiye edilir. Sadece bir harf kullanmak yerine, değişkeninizi hatırlatan bir isim kullanabilirsiniz. Genel olarak, değişkeninizin en fazla 3-4 kelimeden oluşması rule of thumb olarak kaynaklarda geçer.

# Diyelimki 1 saatteki saniye sayısını değişken olarak 
# programımızda kullanmak istedik

s = 3600 # yerine
saniye = 3600 # diyebiliriz, ama en iyisi
saniye_bir_saat = 3600 # diye hatırlatıcı bir değişken ismi daha iyi olur

8 – Değişkenlerinizi isimlendirirken alt tire işaretiyle kelimeleri ayırmanız tavsiye edilir.

Yukarıdaki kuralların/tavsiyelerin daha fazlasına ulaşmak istiyorsanız, Python programlamacıları tarafından kullanılan PEP 8 dökümanına şuradan ulaşabilirsiniz.

https://peps.python.org/pep-0008/

Takipte kalın!

Leave a Reply